Oct 11, 2021

GUIDE: Vård och skötsel av klockor

GUIDE: Vård och skötsel av klockor

Hur ska du rengöra din klocka?

Precis som dina smycken kräver regelbunden vård, bör du också rengöra din klocka då och då eftersom det samlas många bakterier runt klockan. Det är också viktigt att anpassa vården till den typ av material som klockan är gjord av.

Du kan enkelt rengöra den med en mikrofiberduk eller annat mjukt bomullstyg som inte repar klockan. Du bör ibland också använda en bomullspinne för att nå ordentligt runt klockan, t.ex. för att nå mellan urtavlan och armbandet eller mellan länkar i armbandet, om din klocka har ett armband.

Själva urtavlan ska rengöras med en mjuk liten borste och lite vatten.

 

Underhållning

Quartzur
Kvarts klockor kräver inte nästan samma nivå av underhåll och skötsel som mekaniska klockor. Kvarts klockor måste naturligtvis förvaras säkert så att de inte riskerar att gå sönder, men detta är generellt för alla dess tillhörigheter.


Det enda du behöver oroa dig för när du underhåller ett kvartsur är om det finns ström på batteriet. Det rekommenderas att byta batteri var tredje år. Detta är ett relativt enkelt förfarande, men det kräver viss kunskap om klockan och vilken typ av batteri klockan använder. Det finns många typer av klockbatterier på marknaden, och att sätta i fel batteri kan enkelt orsaka problem.


Om du är osäker på vilket batteri din klocka ska använda och hur du byter ut det, rekommenderas att du går till din klockhandlare för att få batteriet bytt.

 

Klockor hos Vibholm.se

 

Mekaniska klockor
Mekaniska klockor kräver betydligt mer underhåll och vård än kvartsur, men håller också mycket längre om du tar väl hand om det. Rörelsen hos mekaniska klockor, liksom andra mekaniker, måste smörjas med olja, och oljans livslängd är indikatorn för när du ska skicka din mekaniska klocka för en servicekontroll. Oljan säkerställer att det inte förekommer något mekaniskt slitage på klockan, och det rekommenderas att du kommer för en servicekontroll med klockan en gång var tredje till var femte år.

I samband med datumvisningen på mekaniska klockor är det viktigt att inte ställa in datumet medan klockan är igång eller nära en datumändring. Här kan du riskera att förstöra mekanismen i datumvisningen. Man bör därför inte ställa in datumet när klockans händer är mellan kl. 21.00 och kl 03.00 på morgonen.


Oavsett vilken typ av klocka det gäller bör klockfodralet endast öppnas av personer som har erfarenhet av att arbeta med klockor. Klockor kan vara dyra och mycket kan gå fel i samband med att en klocka öppnas, bl.a. en otränad person kan repa eller göra att klockan läcker när den stängs igen.


OBS: Det rekommenderas att klockor tas bort på natten eftersom det förlänger klockans och armbandets livslängd. Dessutom är det bra hygien.

Om du vill veta mer om rörelsen inom kvarts och mekaniska klockor kan du läsa mer här.

 

Läderarmband
Läder är ett naturmaterial och reagerar därför på omgivningen. Beroende på hur smutsig klockan är, finns det olika metoder för att rengöra klockan.


Lädret kommer att gynnas av att få "andas", det vill säga ligga vid ett öppet fönster eller en plats med luft, men utan direkt solljus.

Om armbandet behöver en större rengöring bör du vara försiktig med urtavlan och ta gärna bort armbandet från klockan om möjligt. Torka av armbandet med en mjuk, lätt fuktig trasa.

Vid dålig lukt från läderarmbandet, om det har absorberat fukt, kan du lägga armbandet i en stängd påse med bakpulver och låta det dra i en dag. Då sugs fukten ut.

Ett bra tips för att förlänga läderarmbandet är att smörja lädret med lädervård för att undvika att det torkar ut och spricker.

OBS: Använd aldrig lädervård som är gjord för möbler, eftersom den inte är i nära kontakt med huden.

 

 

Läderarmband hos Vibholm.se

 

 

Länk
Om din urtavla är vattentät gör det mycket enklare att rengöra. Läs mer om vattentäthet på klockor här.

Men om urtavlan inte tål vatten måste den tas bort för att säkerställa den bästa rengöringen av klockan.

När armbandet och urtavlan är åtskilda placerar du armbandet i en skål med ljummet vatten blandat med en mild tvål. Låt den vila en stund innan du tar upp den och rengör den med en mjuk borste. Torka av länkarna med en mjuk trasa.


Tyg- eller natorarmband
För denna typ av armband, ta bara bort armbandet från urtavlan och tvätta sedan armbandet i vatten med mild tvål eller i tvättmaskinen vid lägsta tvättemperatur.