Jul 14, 2021

Guide till ädelmetaller och andra metaller

Guide till ädelmetaller och andra metaller

Välkommen till Vibholms guide till ädelmetaller och andra metaller. I denna guide får du mer inblick i många av ädelmetallerna och andra metaller som ingår i de smycken och klockor som vi säljer på Vibholm guld och silver, inklusive ursprung, användning och eventuell symbolik.

 

Silver
Silver är en formbar och relativt mjuk metall som är mycket populär för tillverkning av bl.a. smycken. Silver har länge använts som en ädelmetall, och smycken och bestick är traditionellt tillverkade av det som kallas sterlingsilver. Sterlingsilver är en legering som består av 92,5% rent silver och 7,5% andra metaller, vanligtvis koppar. Denna legering är hårdare än rent silver, vilket gör den mer robust och lämplig för smycken. Dessutom är det mycket populärt att silversmycken ytbehandlas. De viktigaste källorna till silver är malmer av koppar, bly, zink och nickel. Silver bryts i stor skala från gruvor, och några av de största silverproducerande gruvorna finns i Sydamerika, Mexiko, Kina, Australien, Polen och Serbien. I symbolismens värld representerar silver månens energi och balansen mellan vitt och svart. Silver symboliserar också renhet, klarhet och styrka.Guld
Guld är en tung, mjuk och formbar metall. Guld i sin renaste form är för mjukt för de flesta praktiska ändamål, inklusive tillverkning av smycken. Därför används guld i legeringar med andra metaller, som silver och koppar, för att göra guldet mer hållbart och robust.

Guldets renhet anges i det som kallas karat, och 24 karat guld är det som kallas "rent" guld. Smycken tillverkas därför i 22 kt., 18 kt., 14 kt. och 8 kt. guld. Ju högre karat, desto mer rent guld i legeringen.I Sverige är det ett lagkrav att guld- och platinasmycken som väger mer än ett gram har en så kallad finhalts-stämpel, till exempel 18 K, för 18 karat guld. Det krävs också en namn- eller kontrollstämpel i anslutning till finhalts-stämpeln. 8 karat är alltså detsamma som 333 promille guld (33,3% guld), medan 14 karat guld är 585 promille guld (58,5% guld), 18 karat guld är 750 promille guld (75% guld) och 22 karat guld är 916 promille (91,6% guld).

Guld utvinns vanligtvis från malmer i gruvor, och ungefär hälften av allt guld i världen kommer från Sydafrika. Andra stora guldproducenter inkluderar USA, Australien, Ryssland och Peru. Havet innehåller också en betydande mängd guld, men för närvarande finns det inget lönsamt sätt att extrahera detta. Guld kan symbolisera många olika saker. Några av de mest populära betydelserna är att guld symboliserar status, rikedom, framgång och perfektion. Guld är också en ädelmetall som förknippas med solen.Vitt guld
Vitt guld är en legering av guld som innehåller extra mycket vit metall, vanligtvis silver eller palladium. Som ett resultat blir guldet ljusare och förlorar sitt röda sken, eftersom mängden koppar justeras ner. Vitt guld används i smycken världen främst som ett alternativ till den extremt dyra ädelmetall platina. Det är också mycket vanligt att smycken i vitt guld är rhodinerade.

 

Rosa guld
Rosa guld är en legering av guld som innehåller extra koppar, jämfört med det vanliga "gula" guldet. Det är härifrån som roséguld får sin rödaktiga färg, eftersom mängden silver justeras nedåt i förhållande till mängden koppar. 

 

YTBEHANDLING

 

Oxidation
Det är mycket vanligt att smycken av silver och guld mörknar med tiden. Detta är en naturlig reaktion på att smyckena utsätts för syre och andra gaser. Detta kallas också oxidation eller oxidation. Det är vanligtvis silvret i smyckena som påverkas, och med naturlig oxidation blir de sällan väldigt snygga, eftersom smyckena ser smutsiga ut när de får en ojämn oxidation.

Om du deciderat vill ha mörka eller svarta silversmycken kan du aktivt göra en oxidation som ger en slät mörk yta. Oxiderade silversmycken ger ett mer rått och elegant utseende och är mycket avancerade för tillfället. Oxiderat silver kallas också svart silver. Det är viktigt att påpeka att oxidationen bara är en yta och därför lätt kan bäras under användning. Det är dock möjligt att få dina smycken omoxiderade, antingen av en juvelerare eller genom att göra det själv med hjälp av oxiderande vätska.

 

Rhodiumplätering
Rhodiumplätering är en ytbehandling med rodium, därav namnet.

Ytbehandling med rodium ger metallen en blank och "vit" yta, och används därför i samband med smycken i vitt guld och silver. Rhodiumplätering gör också smyckena mer hållbara mot repor och missfärgningar. Rhodiumplätering skyddar också mot oxidation, så att smyckena inte skäms och blir mörka. Rodiumpläteringen kan dock slits av efter en tid, men lyckligtvis kan smyckena rhodineras igen så att de får sin glans och färg tillbaka.

 

Rutheniumplätering
Ruthinisering är en ytbehandling där ett lager av rutenium används. Denna behandling används vanligtvis i samband med silversmycken och ger metallen en mörk färg.

Ruthinisering används som ett alternativ till oxidation och är mer hållbart och svårare att repa än oxiderade smycken. Ruthiniserade silversmycken uppnår inte exakt samma mörka färg som oxiderade silversmycken, men färgskillnaden är vanligtvis minimal.

 

Guldplätering - förgyllt
Förgyllning är en ytbehandling där ett tunt lager guld används. Guldet appliceras under ett elektrolytiskt bad, som binder guldet stadigt till smyckena, som vanligtvis är gjorda av silver. Liksom andra ytbehandlingar försvinner förgyllningen efter en tid, och smyckena måste därför förgyllas igen för att behålla sin vackra finish. Guldpläterade silversmycken kan också riskera att oxidera. I det här fallet kan det vara nödvändigt att smyckena både rengörs och har ett extra lager av förgyllning. Du kan få dina smycken förgyllda hos din juvelerare.Stål
Stål är en legering av järn med kol. Stål används för otroligt många ändamål världen över, inklusive för konstruktion, bilindustrin, hushållsprodukter och mycket mer, och det finns många typer av stål för olika ändamål. Men stål är också ett populärt material för tillverkning av klockor och smycken. Här är ett av de viktigaste kriterierna att stålet är rostfritt och av god kvalitet, eftersom stål ofta kan innehålla nickel. I stål av god kvalitet kommer nickelhalten att bindas så hårt att det inte släpps ut och skapar problem för huden. Stål kan också förgyllas eller färgas svart, vilket för klockor vanligtvis sker med en IP-beläggning/PVD-behandling. Denna behandling gör stålet mycket motståndskraftigt mot repor och ger samtidigt klockan ett snyggt utseende. En IP/PVD-förgyllning använder vanligtvis inte äkta guld, utan istället en "coating" som ser ut som guld. Ändå är denna behandling ofta dyrare att utföra än en traditionell smyckesförgyllning, eftersom den är mer tekniskt krävande, och samtidigt varar en IP/PVD-behandling längre.

 

Titanium
Titanium, eller titan, är en hållbar lättmetall som har många användningsområden. Titan har hög motståndskraft mot oxidation och är en "ren" metall som inte innehåller nickel eller krom. Just på grund av den lätta vikten och stora hållbarheten är titan en populär metall för tillverkning av till exempel cyklar, golfklubbor, bärbara datorer etc. Dessutom används titan i legeringar med andra metaller inom flygindustrin, tillverkning av rymdfarkoster och för militärt bruk, såsom pansar och krigsfartyg. 

Titan är också en populär metall för tillverkning av klockor och vigselringar, bl.a. eftersom den inte innehåller nickel och krom. Den lätta vikten och hållbarheten gör också att många föredrar en klocka i titan, snarare än en klocka i stål. För vigselringar uppskattas titanets hållbarhet, men det gör det också svårt att ändra ringens storlek. Det är därför extra viktigt att få storleken på en titanring verkligen första gången. Precis som stål kan titan PVD-behandlas i olika färger.